FAŞADURA

 
Her hafta size farklı bir konudan bahsedeceğimizi söylemiştik. Bu haftaki bilgilendirme konumuz ise ”Faşadura”. Tüm renklerin bir mozaik gibi yaşandığı ülkemizde Faşadura Musevi vatandaşlarımızın yeni doğacak bebekleri için yapılan bir dini törendir.
  Kortadura de Faşadura(bebek giyimlerinin hazırlanması töreni) her bebek bekleyen müstakbel annenin düzenlediği geleneksel bir gündür.
Hamileliğinin 5.ayını bitiren anne adayı haftanın Pazartesi veya Perşembe günlerinin birinde(sefer günleri) evinde bir davet verir.Bu davet sırasında masaya konan bir parça patiska veya mermerşahi kumaşı makasla kesilir, hayır duaları edilir.Bu kesilen kumaşla bebeğin ilk doğduğu anda üzerine giyeceği küçük gömlek dikilir.Arta kalan kumaşla da mendiller ve ara bezleri yapılabilir.Bu törenden sonra anne adayı artık bebeği için gerekli giyim eşyalarını satın alabilir ve hazırlayabilir.Bu tören hamileliğinin ilk 5 ayını bitiren anne adayları tarafından yapılır fakat 7. ay içinde de uygulanabilir.Tören, tek sefere mahsus olmayıp,izleyen diğer hamileliklerde de tekrarlanabilir.
Kesilecek kumaş genelde baba adayının ailesi tarafından, yakınlık derecesi en fazla olan, anne babası hayatta olan bir hanım tarafından kesilir.Kumaş kesildikten sonra üstüne şekerler, pirinçler ve altın paralar atılabilir. Bu, doğacak bebeğin ömrünün mutlu, bereketli geçmesinin temennisidir.Kumaşın kesilmesinden sonra kurulan tatlı sofrasında(Candy Corner) bütün davetliler yerler ve içerler.Pasta yapılabilir. Dekorasyon ve süsleme ile ilgili de misafirin seçtiği renk ve konsepte göre her türlü seçenek sunulabilir.